MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w...
fot. VD Photography / Unsplash

Bakalie – pyszne i kaloryczne. Suszone owoce mają mnóstwo zalet, ale nie można jeść ich bez umiaru. Komu mogą szczególnie szkodzić?

Daktyle: bogate źródło przeciwutleniaczy i potasu

Jedzenie daktyli wpływa pozytywnie na wiele funkcji w organizmie. Te suszone owoce nie tylko dodają energii, ale przede wszystkim – dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego we krwi błonnika – wspomagają układ pokarmowy, a co za tym idzie, pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi.

Dzięki zawartości potasu suszone daktyle koją nerwy i wspomagają serce. Są jednym z najbogatszych źródeł przeciwutleniaczy ze wszystkich suszonych owoców. Zachwycając się ich właściwościami, trzeba jednak pamiętać, że to bardzo kaloryczne owoce – w 100 g mają ok. 277 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru, powinny ich unikać osoby chore na cukrzycę.

Zobacz również

Z wielką pompą, Miłomłyn świętował 180 rocznicę narodzin Kanału Elbląskiego (WIDEO, F

Z wielką pompą, Miłomłyn świętował 180 rocznicę narodzin Kanału Elbląskiego (WIDEO, F

Galicyjski Piknik Kolejowy już 23 czerwca w Kasinie Wielkiej

Galicyjski Piknik Kolejowy już 23 czerwca w Kasinie Wielkiej

Polecamy

Budowa spalarni odpadów w Kluczborku jest niezgodna z planem zagospodarowania

Budowa spalarni odpadów w Kluczborku jest niezgodna z planem zagospodarowania

Latem możesz mieć niedobór tych 2 witamin. Sprawdź, jak go uzupełniać

Latem możesz mieć niedobór tych 2 witamin. Sprawdź, jak go uzupełniać

Znasz polski „pałac Disneya”? To bajkowe miejsce skrywa mnóstwo atrakcji

Znasz polski „pałac Disneya”? To bajkowe miejsce skrywa mnóstwo atrakcji