MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu...
fot. Jacqueline Howell / Pexels

„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?

2. Szpinak

Szpinak jest pełen składników odżywczych (witaminy A, kwasu foliowego i witaminy Coraz witaminy E i potasu), dzięki czemu jest podstawą zdrowego odżywiania. Jednak wyniki badań pokazują, że nieorganiczny szpinak ma wagowo więcej pozostałości pestycydów niż wszystkie inne testowane produkty. Dlatego EWG zaleca, aby w miarę możliwości kupować organiczny szpinak i inne liściaste warzywa. Zawsze należy pamiętać o ich dokładnym umyciu.

Zobacz również

Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie zaprasza na Noc Muzeów

Ośrodek Kultury Leśnej w Gołuchowie zaprasza na Noc Muzeów

Drukował sobie 200-złotowe banknoty. Potem płacił nimi w sklepach

Drukował sobie 200-złotowe banknoty. Potem płacił nimi w sklepach

Polecamy

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Zjadłeś i boisz się, że się zatrujesz? Oto cała prawda o szypułkach truskawek

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Najlepsze ciasto z truskawkami, budyniem i galaretką. Ten przepis to prawdziwy hit

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy

Jak podcierać się po kupie? Specjaliści odradzają używania tej jednej rzeczy