Kasza gryczana w sosie pieczarkowym. Ten pożywny obiad zrobisz w kilka chwil. Pomysł na pyszny, szybki obiad bez mięsa

Materiał promocyjny Sieci POLOmarket
Kasza gryczana z pieczarkami to pomysł na obiad bez mięsa
Kasza gryczana z pieczarkami to pomysł na obiad bez mięsa Freepik/Tatiana Goskova/zdjęcie ilustracyjne
Szukasz pomysłu na szybki, ale pożywny obiad bez mięsa? Proponuję kaszę gryczaną w pysznym sosie pieczarkowym. To proste, ale smaczne danie nasyci wszystkich domowników. Nie musisz nawet przygotowywać surówki, bo do kaszy w sosie najlepiej smakują ogórki kiszone.

W skrócie

Kasza gryczana z sosem pieczarkowym i ogórkami kiszonymi to jeden z najprostszych przepisów na pożywny i szybki obiad. Kasza gryczana jest jednym z najzdrowszych i najbardziej pożywnych produktów żywnościowych, dlatego warto na stałe wprowadzić ją do swojego menu. Kasza jest często wykorzystywana w tradycyjnej kuchni polskiej. Polecamy np. wyśmienite pierogi z kaszą gryczaną.

reklama

Jak ugotować kaszę gryczaną?

Suchą kaszę należy zalać wodą w proporcji szklanka kaszy na dwie szklanki wody, posolić i gotować na małym ogniu po przykryciem ok. 15 minut. Gotowanie kaszy gryczanej jest jeszcze prostsze, jeśli masz kaszę w woreczkach. Wówczas zagotuj litr wody, posól, włóż 2 woreczki kaszy i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Czytaj także: Smakowite kotlety z kaszy gryczanej

Kasza gryczana doskonale smakuje z prostym do przygotowania sosem pieczarkowym. To świetny pomysł na obiad bez mięsa, np. na piątek. Tak przygotowany posiłek stanowi pełnowartościowe, sycące danie. Wypróbuj nasz przepis i zrób pyszną kaszę gryczaną w sosie pieczarkowym.

Zobacz, z jakich produktów przygotować kaszę z sosem pieczarkowym

Kasza gryczana – przepis na kaszę z sosem pieczarkowym

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej Marysia,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 łyżki masła extra Mleczna Polana,
  • śmietanka kremówka 30% Mleczna Polana,
  • pieprz czarny mielony Na Szlaku Smaku,
  • sól jodowana Na Szlaku Smaku,
  • pęczek pietruszki,
  • kilka ogórków kiszonych.

Jak zrobić kaszę gryczaną w sosie pieczarkowym?

  1. Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam pokrojone pieczarki. Posoliłam je, żeby puściły trochę wody.
  3. Do pieczarek wlałam śmietankę, doprawiłam solą i pieprzem.
  4. Na koniec dodałam posiekaną pietruszkę. Całość wymieszałam.
  5. W osobnym garnku ugotowałam kaszę gryczaną.
  6. Ugotowaną kaszę przełożyłam na talerze i polałam sosem pieczarkowym. Podałam z górkami kiszonymi.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kasza gryczana w sosie pieczarkowym. Ten pożywny obiad zrobisz w kilka chwil. Pomysł na pyszny, szybki obiad bez mięsa - Strona Kuchni

Wróć na kluczbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto