MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania...
fot. nitr/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Bezwodnik kwasu siarkowego (E 220), czyli dwutlenek siarki

Dwutlenek siarki stosowany jest głównie w celu zapobiegania pleśnieniu produktów spożywczych. Największą ilość tego konserwantu można znaleźć w suszonych owocach oraz słodkim winie. Co ciekawe, dwutlenek siarki jest również jednym ze składników smogu, który jak wiadomo wykazuje niekorzystny wpływ na organizm człowieka. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 0,7 mg/kg masy ciała. Wykazano, że nadmierne jedzenie produktów z dwutlenkiem siarki może powodować ból głowy, a także nasilać objawy astmy oskrzelowej oraz zwiększać ryzyko rozwoju infekcji górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Uwaga! Na Podkarpaciu wydano ostrzeżenia przed upałami i burzami. Może spaść grad

NOWE
Uwaga! Na Podkarpaciu wydano ostrzeżenia przed upałami i burzami. Może spaść grad

Strażacy wezwani w Zakopanem do płonącego popcornu. To nie jedyny taki przypadek

Strażacy wezwani w Zakopanem do płonącego popcornu. To nie jedyny taki przypadek

Polecamy

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Boisz się raka? 9 na 10 przypadków tego nowotworu ma jedną przyczynę

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Dżem z tego zapomnianego owocu to hit w moim domu. Smakuje fantastycznie

Polskie muzeum jednym z najpiękniejszych na świecie! Tak wybrali eksperci

Polskie muzeum jednym z najpiękniejszych na świecie! Tak wybrali eksperci