- Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu potrawy, która będzie nawiązywać do tematyki konkursu kulinarnego organizowanego z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości pod hasłem „Smaki Pokoleń” - wyjaśnia Łukasz Śmierciak, naczelnik Wydziału Kultury i Promocji Urzędu Miasta Opola.
Następnie trzeba zrobić zdjęcie przygotowanej potrawy i wraz z wypełnioną kartą zgłoszeniową przynieść do biura podawczego Urzędu Miasta Opola (Rynek-Ratusz) z dopiskiem: Konkurs „Smaki Pokoleń” do 23 sierpnia, do godz. 12.00.
Wyniki zostaną ogłoszone podczas jubileuszowej 10. edycji Festiwalu Opolskich Smaków, który rozpocznie się w najbliższy piątek na opolskim Rynku i potrwa do niedzieli.
X FESTIWAL OPOLSKICH SMAKÓW 2018. ZOBACZ PROGRAM!
Zdobywcy trzech pierwszych miejsc zostaną nagrodzeni 70-częściowym zestawem obiadowym z porcelany. Dodatkowo zwycięzcę konkursu odwiedzi w domu Adrian Feliks, znany m.in. z programu kulinarnego TopChef, który ugotuje rodzinny obiad ze swoich składników.
Przed rokiem zadaniem uczestników miejskiego konkursu kulinarnego było przedstawienie „Przepisu na 800-lecie” z okazji jubileuszu miasta. Zwyciężczyni - Agata Kaluta - wygrała w nim z „Jubileuszowym ciastem bananowym”.
Łukasz Śmierciak jest ciekaw zgłoszeń do tegorocznej edycji konkursu. - Pewnie w wielu domach wykorzystywane są tradycyjne przepisy babć czy kuzynek, którymi warto się przy tej okazji pochwalić, a może gdzieś kurzą się zeszyty z dawnymi smakołykami. Jemu samemu hasło „smaki pokoleń” kojarzy się z pierogami pochodzącej ze Wschodu, nieżyjącej już babci.
OPOLSKIE INFO - 17.08.2018
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?