MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Owies, podobnie jak niektóre orzechy czy nasiona roślin...
fot. angellodeco/123RF

Owsianka nie dla każdego. Kto nie powinien jeść płatków owsianych? Sprawdź, czy jesteś w grupie, której mogą zaszkodzić

Osoby z niedoborami wapnia, magnezu i żelaza

Owies, podobnie jak niektóre orzechy czy nasiona roślin strączkowych, zawiera kwas fitynowy, czyli środek przeciwodżywczy. Zakłóca on naturalne wchłanianie witamin i minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez z pożywienia do organizmu.

Jednym ze sposobów na obniżenie poziomu kwasu fitynowego w owsiance jest moczenie płatków przez noc w wodzie (powoduje usunięcie nawet 37 proc. kwasu), którą należy później wylać. Innym sposobem na zachowanie wartości odżywczych jest dodawanie do owsianki produktów bogatych w witaminę C np. soku z cytryny lub innych owoców i warzyw, które dostarczą kwasu askorbinowego. Niedobory wapnia można uzupełnić przygotowując owsiankę z mlekiem i/lub bakaliami bogatymi w ten składnik.

Zobacz również

"Garfield" od 17 do 19 maja w Małopolskim Ogrodzie Sztuki [WIDEO]

"Garfield" od 17 do 19 maja w Małopolskim Ogrodzie Sztuki [WIDEO]

"Wiosenne malowanie" w Publicznym Przedszkolu nr 9 w Radomsku. ZDJĘCIA

"Wiosenne malowanie" w Publicznym Przedszkolu nr 9 w Radomsku. ZDJĘCIA

Polecamy

Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

HIT DNIA
Dżem z truskawkami i rabarbarem. Tak zamkniesz te smaki w słoiku na jesień i zimę

Lekcje religii zostaną zlikwidowane? Wicepremier o zmianach w edukacji

Lekcje religii zostaną zlikwidowane? Wicepremier o zmianach w edukacji

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą