Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Podagrycznik to znienawidzony chwast. Ale ma mnóstwo zalet! Jak wykorzystać właściwości podagrycznika? Zrób sałatkę i leczniczy napar

Katarzyna Piojda
Katarzyna Piojda
Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są młode liście podagrycznika, które mają jasnozielony kolor i błyszczącą powiedrzchnię.
Najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe są młode liście podagrycznika, które mają jasnozielony kolor i błyszczącą powiedrzchnię. Katarzyna Laszczak
Podagrycznik to popularna roślina. Najczęściej traktujemy ją jak chwast i próbujemy się jej pozbyć, ale trzeba wiedzieć, że ten gatunek jest również jadalny i smaczny. Ma także pewne właściwości korzystne dla zdrowia. Radzimy, jak wykorzystać podagrycznik, ale podpowiadamy też, jak pozbyć się go z ogrodu, gdy staje się zbyt uciążliwy.

Spis treści

Podagrycznik. Jak wygląda ta roślina?

Podagrycznik pospolity (Aegopodium podagraria) rzeczywiście rośnie w Polsce bardzo powszechnie. Można go spotkać zarówno w przydrożnych zaroślach, jak i ogrodach, gdzie wprowadza się nieproszony. Przez ogrodników jest uważany za chwast, jednak ta roślina ma wiele zalet. Podagrycznik należy do rodziny selerowatych. Od wiosny do jesieni wytwarza niezbyt wysokie liście (złożone z kilku jajowatych listków, najczęściej ułożonych trójkami), ale kiedy kwitnie, czyli latem, wyrastają spośród nich wysokie nawet na 100 cm pędy kwiatowe, zwieńczone kwiatostanami. Są one złożone z dużej liczby drobnych, białych kwiatuszków. Podagrycznik bywa też nazywany kozią stópką (to również oznacza pierwszy człon jego botanicznej nazwy).

Zajrzyj do galerii. Zobacz, jak wygląda podagrycznik

Podagrycznik może zarosnąć ogród. To roślina ekspansywna

– Podagrycznik jest rośliną wieloletnią, to zioło – mówi Jarosław Mikietyński, wieloletni ogrodnik Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy, a obecnie Ogrodu Botanicznego Krajowego Centrum Roślinnych Zasobów Genowych IHAR-PIB. – Rozmnaża się podobnie, jak perz, czyli przede wszystkim przez podziemne kłącza. Podagrycznik jest rośliną ekspansywną. To znaczy, że bardzo szybko się rozrasta i może zagłuszać inne rośliny.

Tę cechę podagrycznika można wykorzystać, stosując go jako roślinę okrywową (zadarniającą), szczególnie tam, gdzie trawa nie chce dobrze rosnąć (np. pod drzewami i krzewami). Do tego celu można wykorzystać zarówno „zwykły” podagrycznik, jak i jego odmiany ozdobne o kolorowych liściach (przebarwiające się na biało lub żółto).

Podagrycznik – właściwości

Podagrycznik jest wykorzystywany w ziołolecznictwie. Przede wszystkim podagrycznik wykorzystywano do leczenia dny moczanowej, czyli podagry – właśnie od tej choroby pochodzi drugi człon nazwy podagrycznika (Aegopodium podagraria). Uwaga: nie należy nim samodzielnie próbować leczyć podagry – to schorzenie wymagające profesjonalnego i kompleksowego leczenia (obejmującego też zmianę żywienia).

Podagrycznik ma też słabe właściwości uspokajające, ale także moczopędne i przeciwzapalne. Poprawia nieco przemianę materii. Suszone ziele podagrycznika było także stosowane w leczeniu stanów zapalnych dróg moczowych i kamicy nerkowej, a także łagodzeniu skutków hemoroidów. Nasze prababcie stosowały to zioło jako okład na obolałe miejsca i rany, które trudno się goją. Płukanka z dodatkiem zmielonych liści koziej stopki pozwala na pozbycie się wszy. Ten specyfik działa przeciwpotnie.

Podagrycznik jest spotykany również w przemyśle kosmetycznym. Stanowi składnik kremów oraz maseczek np. upiększających na twarz. Ma m.in. właściwości rozjaśniające, co doceniały już starożytne Greczynki i Rzymianki (według opisu Dioskurydesa, grecko-rzymskiego lekarza, żyjącego w I w. n.e.)

Warto przeczytać:

Napar z podagrycznika. Jak go przygotować i pić?

Do przygotowania naparu można wykorzystać suszone lub świeże liście podagrycznika. Łyżeczkę ziela na szklankę naparu zalewa się wodą z temperaturze ok. 90 stopni C i parzy się przez ok. 15 minut. Napar z podagrycznika można pić (1 szklanka dziennie przez maksymalnie 6 tygodni), a także wykorzystywać do przemywania skóry.

Podagrycznik w kuchni. Jak jeść podagrycznik?

Podagrycznik jest jadalną i smaczną rośliną, a najlepsze są jego młode liście. Mają one słodkawy i lekko anyżkowy smak. Można je zbierać wiosną, ale także – młode rośliny odrastające po nie do końca udanych próbach pozbycia się podagrycznika, czy np. skoszeniu tej rośliny.

Młode liście i łodygi podagrycznika można jeść na surowo, dodając je do różnych sałatek, czy stosując do posypywania ziemniaków, kasz, makaronów. Można je dodawać do past jajecznych czy serowych, zarówno z białego, jak i żółtego sera. Liście podagrycznika można też lekko obgotować i stosować jako dodatek do zup, omletów, czy gulaszy, zarówno na bazie mięs, jak i warzyw. Pamiętajmy, że podagrycznik ma dość charakterystyczny smak i zapach. Upewnijmy się więc, czy nam odpowiada, zanim doprawimy nim całą potrawę.

Na co uważać jedząc i pijąc podagrycznik

Weźmy pod uwagę, że nawet zdrowe rośliny, w nadmiarze mogą szkodzić (zdarzają się też alergie na różne związki w nich występujące), więc wprowadzajmy nowe rośliny do naszego żywienia ostrożnie i z wyczuciem. Na wszelkie „nowinki”, w tym zioła, zawsze powinny uważać kobiety w ciąży oraz karmiące, a także osoby na stałe zażywające leki. Przyjmowanie większych ilości ziół zawsze powinniśmy skonsultować z lekarzem. Mowa tu o większych ilościach. Kilka listków od czasu do czasu z pewnością nie zaszkodzi. 

Podagrycznik jak chwast

Bywa jednak, że podagrycznika w ogrodzie jest zbyt dużo albo nie zamierzamy korzystać z jego właściwości. – Ten chwast daje się we znaki innym roślinom, ponieważ zagłusza je. – Podbiera im składniki mineralne występujące w ziemi oraz wodę. Przez to kwiaty czy krzewy znajdujące się w pobliżu podagrycznika gorzej rosną – zauważa ogrodnik.

Niektórzy działkowcy stosują podagrycznik jako środek do walki z innymi chwastami. Zasadzony blisko chwastów, szybko je likwiduje. Tyle że inne rośliny też zwalcza.

Polecamy:

Jak wytępić podagrycznik?

Walka z chwastem trwa czasem ponad 2 miesiące, ale powinna zakończyć się zwycięstwem ogrodnika. Sposobów na pozbycie się podagrycznika jest kilka. – Do najpopularniejszych, ale i najbardziej pracochłonnych, należy przekopanie ziemi – zaznacza ekspert. – Trzeba jednak zrobić to bardzo dokładnie. Należy wyrwać całą roślinę, sprawdzając, czy wyrwaliśmy również całe korzenie. Kłącza szybko się łamią. Jeżeli podczas likwidowania podagrycznika na glebę spadnie nam chociaż jedna mała taka roślinka, wkrótce, zazwyczaj w ciągu paru dni, w tym miejscu znowu pojawi się podagrycznik w ilościach prawie hurtowych. Ziemię należy przekopać ponownie po dwóch tygodniach, usuwając resztki roślin. Bywa, że zabieg trzeba powtarzać kilkakrotnie.

Kosiarka kontra podagrycznik

Kto nie chce przekopywać ziemi, powinien uruchomić kosiarkę. Ogrodnicy twierdzą, że koszenie podagrycznika przynajmniej 3 razy w tygodniu poskutkuje pozbyciem się tego zioła. Ta metoda dotyczy jednak tylko podagrycznika, który rozprzestrzenił się na całym poletku.  

Warto wiedzieć:

Podagrycznik jako roślina wskaźnikowa. Pokaże, jaka jest ziemia

Choć wydaje się czasem, że podagrycznik rośnie wszędzie, szczególnie chętnie i bujnie rozrasta się na ziemiach bogatych w azot i jest nawet rośliną wskaźnikową dla takich ziem. Azot to pierwiastek, który sprzyja rozwojowi zielonych części roślin (liści, pędów), więc jeśli pozbędziemy się podagrycznika, możemy na jego miejscu posadzić rośliny o ozdobnych liściach (np. funkie itd.). Jednak trzeba uważać przy sadzeniu roślin kwitnących, bo bogactwo azotu oznacza, że wytworzą one więcej liści niż kwiatów.

Polecjaka Google News - RegioDom

Wypoczywaj w ogrodzie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chcesz sprzedać mieszkanie ? To musisz wiedzieć!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Podagrycznik to znienawidzony chwast. Ale ma mnóstwo zalet! Jak wykorzystać właściwości podagrycznika? Zrób sałatkę i leczniczy napar - RegioDom.pl

Wróć na kluczbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto