Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie uwierzycie, czym karmią pacjentów w polskich szpitalach. Jedzenie ze szpitalnej kuchni. Są również zdjęcia z opolskich szpitali

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Są wśród nich również zdjęcia z Opolszczyzny.
Tak wygląda jedzenie w polskich szpitalach. Są wśród nich również zdjęcia z Opolszczyzny. Czytelnicy/ FB Jedzenie w szpitalach
Czytelnicy wysyłają nam zdjęcia posiłków podawanych w szpitalach. W internecie powstały już nawet specjalne strony poświęcone szpitalnemu jedzeniu. Są oczywiście i takie szpitale, gdzie posiłki są smaczne. Są jednak i takie lecznice, gdzie ciężko jest przełknąć choćby kęs. Zobaczcie w naszej galerii jedzenie ze szpitalnej kuchni.

- Tak się zastanawiam, czy salowa, dając to, co widać na zdjęciu pacjentowi, ma jakieś poczucie niesmaku, że uczestniczy w procesie upodlenia pacjenta! - napisał ostro pan Krzysztof, leżący obecnie w jednym z opolskich szpitali. - A co myśli dietetyk, opracowując takie menu?

- Oto śniadanie dla chorego dziecka, żeby się z głodu nie zes...ło - napisała pan Wiktoria na grupie Mamy z Opola.

Jedzenie szpitalne to od lat temat wielu rozmów i narzekań, a także zdjęć potraw, wrzucanych do internetu.

- Oto kolacja w jednym z opolskich szpitali - pisze pani Paulina. - Nie wiadomo, czy chleb posmarować ziemniakami, czy moczyć w kefirze...

Komentarze pod zdjęciami szpitalnych potraw są niejednokrotnie dowcipne i świadczące od dystansie:

  • O! Kiszony z cukrowymi ciachami? Tylko kielona brakuje!
  • Strach to jeść. Zastanawia mnie, z czego jest ta zupa. Zgierowała???
  • Pytanie, co to jest? Wygląda jak cement i płatki.
  • Tym zaprawiali Odrę?

Jest jednak wiele takich szpitali, gdzie posiłki są smaczne.

- Może jedzenie nie jest jak u mamy, ale jak na szpitalne warunki i tak jest spoko! - napisał pan Radosław.

- Sama stołuję się na stołówce szpitalnej, stołuje się tutaj 75 procent spośród ponad tysiąca zatrudnionych w szpitalu. Jemy te same zupy, co pacjenci, i bardzo nam smakują – mówi Renata Jażdż-Zaleska, dyrektorka Specjalistycznego Centrum Medycznego w Polanicy-Zdroju, a w przeszłości prezes szpitala powiatowego w Kluczborku. - Trzeba pamiętać, że w szpitalu mamy normy kaloryczne. Jeśli ktoś w domu jadł 6 kromek ma śniadanie, do tego mnóstwo słodyczy, pił słodzone napoje, lubił też najeść się wieczorem, to szpital jest dobrym przykładem dla pacjentów, jak powinno się racjonalnie odżywiać.

Kaloryczność diety podstawowej i większości diet w szpitalach określono na dwóch poziomach: 2000-2200 kcal oraz 2201-2400 kcal.

Zobaczcie, jak wygląda szpitalne jedzenie.

Zdjęcie pochodzą od naszych czytelników oraz z facebookowego profili „Jedzenie w szpitalach”.

W wielu polskich szpitalach problem z jedzeniem jednak jest. Najwyższa Izba Kontroli po kontroli w 2018 r. wydała raport z ustaleniami, że system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów w szpitalach. Przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. Dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.

W większości kontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia. Były one przygotowywane z surowców niskiej jakości o niewłaściwych wartościach odżywczych.

Dobry posiłek w szpitalach na Opolszczyźnie - program pilotażowy NFZ

Program pilotażowy „Dobry posiłek w szpitalach” realizowany jest na terenie Opolszczyzny w 23 szpitalach.

Wprowadzenie odpowiedniego sposobu żywienia wpływa na zwiększenie szans chorych na wyzdrowienie, wpływa na poprawę leczenia zachowawczego oraz chirurgicznego.

Dobrze odżywiony pacjent szybciej powraca do zdrowia, natomiast niewłaściwie dobrana dieta może negatywnie wpływać na przebieg choroby i powrót do zdrowia, a także wydłużać pobyt chorego w szpitalu.

Zgodnie z założeniami programu posiłki w szpitalach są przygotowywane w oparciu o jadłospis opracowany przez dietetyka na co najmniej 7 dni, a szpitale przeznaczą na wyżywienie pacjenta o 25,62 zł więcej.

Jadłospis zawiera informacje o rodzaju posiłku i składzie produktów, dobowych sumach wartości energetycznej (kaloryczności) i wartości odżywczej diet, sposobie obróbki oraz obecności alergenów.

Szpital realizujący program pilotażowy publikuje na swojej stronie internetowej, codziennie w dni robocze, zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia wraz z odniesieniem do pozycji z jadłospisu.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie uwierzycie, czym karmią pacjentów w polskich szpitalach. Jedzenie ze szpitalnej kuchni. Są również zdjęcia z opolskich szpitali - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na kluczbork.naszemiasto.pl Nasze Miasto