MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór...
fot. Łukasz Gdak/Polska Press

Tradycyjny rogal świętomarciński na 11 listopada. Certyfikowany tylko z Wielkopolski. Wypiek pod specjalnym nadzorem

Rogal świętomarciński - receptura cechu

Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego

Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich

Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg

Nadzienie:

Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg

Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku

Wykończenie:

Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg

Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.

Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Zobacz również

Na pokazy lotnicze w Gliwicach nie dało się dostać! Zobacz zdjęcia

Na pokazy lotnicze w Gliwicach nie dało się dostać! Zobacz zdjęcia

Atak nożownika w Mannheim. Nie żyje 29-letni policjant

Atak nożownika w Mannheim. Nie żyje 29-letni policjant

Polecamy

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Nie bój się błędów. Niezwykła akcja Fundacji Szkoła z Klasą

Pierwsza gra planszowa Cyberpunk 2077 już jest! Gratka dla fanów gry

Pierwsza gra planszowa Cyberpunk 2077 już jest! Gratka dla fanów gry