Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w roku. Planujmy zakupy i gotujmy z głową

Edyta Hanszke
Edyta Hanszke
Każdego roku w Polsce 9 mln ton żywności ląduje w koszu.
Każdego roku w Polsce 9 mln ton żywności ląduje w koszu. pixabay.com
Każdego roku w Polsce 9 mln ton żywności ląduje w koszu. Tym samym, marnując średnio 235 kg jedzenia na osobę, zajmujemy 5. miejsce w Unii Europejskiej.

W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w ciągu całego roku. Jednocześnie wydajemy na świąteczne dania średnio 524 zł! (wg. raportu Deloitte)

Z badania instytutu KANTAR przeprowadzonego na potrzeby Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 42 proc. Polaków przyznaje, że zdarzyło się im wyrzucić żywność.

Wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał. Trudno wyobrazić sobie jednak udane polskie święta bez suto zastawionego stołu i tradycyjnych 12 potraw. Wspólne gotowanie, lepienie pierogów i kręcenie makowców to nie tylko część obyczaju, ale także wzmacnianie więzi międzyludzkich.

Niestety, co dziesiąty Polak szacuje, że po świętach w jego gospodarstwie domowym zmarnuje się aż ponad 2 kg produktów. Kolejne 17,1 proc. ankietowanych szacuje skalę marnowania na pomiędzy 1 a 2 kilogramy, zaś tylko 21,9 proc. Polaków twierdzi, że w ich gospodarstwach domowych przy okazji świąt zupełnie nic się nie marnuje.

– Dzieje się tak z kilku powodów. Przed świętami sklepy przeżywają prawdziwe oblężenie, a nasze kosze zakupowe wypchane są po brzegi. Zachęcani promocjami i tradycją 12 wigilijnych potraw, kupujemy za dużo, suto zastawiamy stoły i finalnie wyrzucamy niezjedzone porcje świątecznych specjałów, w ten sposób wyrzucając pieniądze w błoto i marnując doskonale pyszne i świeże jedzenie, które przecież wcale nie musi lądować w koszu – mówi Karolina Woźniak, PR managerka Too Good To Go.

– Mamy do czynienia z przykrym paradoksem: podczas gdy w naszym kraju niemal 2 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie i korzysta z pomocy żywnościowej, w wielu innych domach odbywa się bożonarodzeniowy festiwal marnowania jedzenia. Statystyki wskazują, że w okresie świąt nawet 1/3 przygotowanej żywności ląduje w śmietniku. To zupełnie tak, jakbyśmy wyrzucali co trzecią torbę z zakupami spożywczymi – komentuje Dorota Jezierska, wiceprezes Federacji Polskich Banków Żywności.

Są jednak metody, by nie psuć magii Świąt i nie marnować. Warto się zastosować do zestawu prostych rad zwanych 4P, dzięki którym praca i serce, jakie wkładamy w przygotowanie świątecznych przysmaków, nie pójdą na marne.

Te zasady to: Planuj, Podziel się, Przechowuj i Przetwarzaj. Kroki te są na tyle uniwersalne, że mogą być zaaplikowane zarówno w domach, jak i podczas “śledzików” – rezerwując kolację, warto uprzedzić managera restauracji, by niezjedzone potrawy zostały spakowane i dostarczone następnego dnia na adres biura.

Zespół Too Good To Go i eksperci Federacji Polskich Banków Żywności, w ramach kampanii „Wszystkiego Niezmarnowanego na Święta”, przygotował kilka praktycznych porad, jak uratować to, co zawita na świątecznym stole.

Planuj - Dobrze zaplanowane zakupy świąteczne, liczba gości i wielkość porcji pozwolą zaoszczędzić nie tylko czas i pieniądze, ale także zmniejszą szansę, że nadwyżkowa żywność zepsuje się lub wyląduje w koszu. Warto również zrobić przegląd lodówki i szafek, zanim wyjdzie się na zakupy. Dobrym rozwiązaniem może być też wigilia składkowa, gdzie każdy członek rodziny przygotowuje po jednym daniu.

Podziel się - To, co zostanie z wigilijnej wieczerzy, możemy zapakować w pojemniki i rozdać gościom. Nie wstydźmy się być “słoikami” w święta, zabierzmy ze sobą do domu resztki ze świątecznej kolacji, a jeśli mimo to zostanie nam sporo jedzenia, wesprzyjmy lokalną Jadłodzielnię, czyli oddajmy posiłek do społecznej lodówki.

Przechowuj - Przejrzyjmy przed świętami zamrażalnik, by zrobić miejsce na produkty po świętach. Prawie wszystkie wigilijne dania nadają się do zamrażania i zachowują świeżość nawet przez kilka miesięcy. Warto również odpowiednio oznaczyć zamrażane produkty, by potem z łatwością odmrozić coś, na co ma się ochotę.

Przetwarzaj - Przetwarzanie pozwoli uzyskać potrawom nowe życie. Rybę po grecku możemy z łatwością zapiec w cieście. Z niezjedzonych śledzi zrobić sałatkę z ziemniakami i cebulką. Z bigosu – łazanki czy kulebiak, a różne rodzaje mięs warto pokroić w kostkę i zrobić np. quiche.

Promujący niemarnowanie żywności utworzyli facebookowe wydarzenie „Będę słoikiem w Święta!”, gdzie Too Good To Go motywuje do niemarnowania. Można tam także wesprzeć Banki Żywności, kupując specjalny świąteczny voucher dostępny w aplikacji, zasilający kampanię „Stoliczku, nakryj się! Głód to nie bajka”, której celem jest zebranie środków na działalność Banków Żywności, w szczególności na transport.

W trakcie trwania kampanii, zarówno na blogu, jak i na social mediach Too Good To Go, pojawiają się przepisy i pomysły, jak przetrwać święta bez marnowania, nie tracąc przy tym radości jaką niesie wspólnie spędzony czas przy świątecznym stole.

ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE NA BOŻE NARODZENIE 2019

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej żywności niż w roku. Planujmy zakupy i gotujmy z głową - Nowa Trybuna Opolska

Wróć na opole.naszemiasto.pl Nasze Miasto