Burmistrz Byczyny przypomniała postać Marii Cunitii, która była wyjątkową kobietą jak na swoje czasy. Żyła w XVII wieku, w którym zgodnie z panującą wówczas obyczajowością miejsce białogłowy było w kuchni. Ale Maria bardzo chciała się uczyć i dopięła swego. Przysłuchiwała się prywatnym lekcjom brata i w ten sposób przyswoiła sobie ogromną wiedzę, która sprawiła, że stała się wielką uczoną.
- Mamy to szczęście, że Maria Cunitia mieszkała i zmarła w Byczynie - mówiła burmistrz Byczyny Iwona Sobania. - To astromka, która wpisała się w historię nie tylko Byczyny, ale także całego świata, poprzez swoje osiągnięcia naukowe. Mamy wieżę, z której obserwowała gwiazdy i naszym marzeniem jest, aby na tej wieży stanął teleskop i żeby turyści, którzy przyjeżdżają do Byczyny mogli również oglądać niebo.
Odwiedził nas również Jacek Ramach, który prowadzi blog pod nazwą "Pasje drwala". Z drewna robi przepiękne misy i stoliki.
- Wyszukuję egzemplarze, które ze względu na sęki czy narośle, uważane za wady, nie nadają się do meblarstwa i kwalifikują się tylko na drewno opałowe - tłumaczył Jacek Ramach. - Mam wielką satysfakcję, że te piękne okazy ratuję przed piecem.
Mieliśmy też okazję porozmawiać z Aleksandrem Gauzą, który jako pierwszy przetłumaczył z języka niemieckiego na polski kronikę Hermanna Koellinga.
- To była fascynująca praca, która rzuca nowe światło na dzieje miasta - mówił Aleksander Gauza. - Tłumacząc Koellinga dowiedziałem się między innymi, że Cunitia była bardzo dobrą naukowczynią, ale kiepską żoną. Znalazłem też ciekawe informacje dotyczące byczyńskich murów miejskich. Dowiedziałem się, że fosa była od 25 do 30 metrów szeroka w niektórych miejscach, a mury też były nieco wyższe.
W dawnych wiekach Byczyna była bardzo bogatym miastem. Do wielkiego pożaru w XVIII wieku miasto było drewniane. Wszystkie budynki spłonęły. Byczynę odbudował cech rzeźników, których było tu bardzo dużo, podobnie jak innych rzemieślników.
- Widać, że mięso w Byczynie było chodliwym towarem, czyli mieszkańcy nie byli wegetarianami - mówił Aleksander Gauza.
Dziś przed nami jeszcze bardzo bogaty program, zapraszamy zatem do Byczyny. Jesteśmy dziś do 15.00 na byczyńskim rynku.
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?