Suplementy diety - niezbędne czy zbędne?
Suplementy diety stały się nieodłącznym elementem codziennej rutyny wielu osób, służąc jako wsparcie w leczeniu różnorodnych schorzeń. Jednakże, ich niewłaściwe stosowanie może prowadzić do niepożądanych interakcji z lekami i innych zagrożeń dla zdrowia. Uniwersytet Jagielloński zauważa, że pomimo powszechnej dostępności i reklam sugerujących bezpieczeństwo, nie wszystkie suplementy są równie korzystne.
- Wszechobecne reklamy oraz powszechna dostępność suplementów diety wprowadzają konsumentów w przeświadczenie o bezpieczeństwie oraz skuteczności tych produktów. O ile w przypadku suplementów zawierających składniki mineralne czy witaminy można mówić o uzasadnionej suplementacji, o tyle obecność w takich preparatach składników pochodzenia roślinnego powinno skłonić do zadania pytań o sensowność, potrzebę i efektywność ich stosowania - wskazują specjaliści z UJ.
Edukacja na najwyższym poziomie
Nowy program studiów podyplomowych na Wydziale Farmaceutycznym UJ CM został zaprojektowany tak, aby uczestnicy mogli zgłębić wiedzę o suplementach diety i żywności wzbogaconej z różnych perspektyw. Dwusemestralne studia obejmują interdyscyplinarne wykłady, seminaria i warsztaty, które mają na celu nie tylko przekazanie solidnej wiedzy teoretycznej, ale również rozwijanie umiejętności praktycznych.
- Na zajęciach kładziemy nacisk na przekazywanie wiedzy praktycznej, opartej o dowody naukowe i wyniki badań klinicznych, ale także podpowiadamy, jakie preparaty są godne uwagi specjalistów i mogą być pomocne dla konsumentów. Wskazujemy istotne problemy i ewentualne zagrożenia oraz uczymy, jak wykryć i rozwiązywać problemy dotyczące interakcji suplementów diety z lekami. Mówimy też o nowych trendach w żywieniu, m.in. żywności wzbogaconej, gdyż często odpowiednia dieta będzie wystarczającym narzędziem dla poprawy kondycji naszych pacjentów - mówi dr hab. Paweł Paśko, kierownik studiów.
Dr hab. Paweł Paśko podkreśla unikatowość programu, wskazując na kompleksowe podejście do tematu suplementów diety i żywności wzbogaconej. Program jest otwarty dla szerokiego grona specjalistów, w tym absolwentów:
- farmacji,
- medycyny,
- dietetyki,
- pielęgniarstwa,
- położnictwa,
- fizjoterapii,
- zdrowia publicznego,
- biologii,
- chemii,
a także dla trenerów zdrowia i sprawności fizycznej oraz kosmetologów.
Rekrutacja i szczegóły programu
Rekrutacja na nowe studia podyplomowe na Uniwersytecie Jagiellońskim rozpocznie się 22 kwietnia i potrwa do 29 sierpnia. Zajęcia mają się odbywać od października do czerwca, w formie dziewięciu zjazdów weekendowych. Program nie tylko oferuje solidną wiedzę teoretyczną, ale również skupia się na praktycznym zastosowaniu tej wiedzy, co czyni go atrakcyjnym dla szerokiego grona specjalistów zainteresowanych tematyką suplementów diety i żywności wzbogaconej.
- TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników
- Gdzie na spacer w Krakowie? Oto 10 najlepszych miejsc!
- Co i kiedy można zwiedzić w Krakowie za darmo? TOP 10 propozycji
- Kraków z lat 90. To było inne miasto, inna epoka i czas zmian
- Te miejsca zna każdy krakus. Zdziwicie się, jak wyglądały sto lat temu
- 50 GENIALNYCH zdjęć Krakowa sprzed 50 lat!
Trwa okres lęgowy bocianów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?